Young vines under 20 years old on silico-clay soil. Malolactic fermentation. Aging in stainless steel and concrete vats. Dry wine to drink on the fruit or within 2 to 5 years. Nice minerality
Vintage | 2021 |
Grapes | 100% Romorantin |
Aged | vat |
Farming methods | Organic farming |
Type of soil | Silico-argileux |
Keep for | 5ans |
Alcohol | 12.5 |
Appellation | Cour-Cheverny |
Color | Blanc |
Cuvée | Domaine |
On the municipality of Cheverny, the family exploitation has 20 hectares on the road of the Loire castles.
The vines are located on three municipalities: Cormeray, Cheverny and Cellettes. We are doing a hand-made picking to select the best grapes.
With beautiful grapes, we just have to control the fermentation, without added any yeasts and to limit the sulfur. The vineyard is doing an organic farming.
Cuvée La Charbonnerie Aromas of white flowers and ripe stone fruits. Rich and full-bodied wine with great tension. Drink it chilled over the next 3-4 years.
Vintage | 2019 |
Grapes | 80% Sauvignon, 20% Chardonnay |
Aged | Vat on fine lees |
Farming methods | Organic farming |
Keep for | 3 - 4 ans |
Appellation | Cheverny |
Color | Blanc |
Cuvée | La Charbonnerie |
Sur la commune même de Cheverny, le domaine familial de 20 ha est implanté sur la route des châteaux de la Loire.
Les vignes sont plantées sur trois communes : Cormeray, Cheverny et Cellettes.
Les vignes jeunes et vigoureuses sont enherbées. Ailleurs, les sols sont labourés et cultivés. Vendanges manuelles afin de trier les raisins.
A partir d’une belle matière, le rôle du vinificateur se limite à surveiller les différentes phases de la vinification , sans artifice technique. Les cépages sont vinifiés à part, sans levurage et avec un maximum d’hygiène pour utiliser un minimum de soufre.
Vignoble certifié en Agriculture Biologique ECOCERT.